پیام خوزستان

آخرين مطالب

گرد نابودی بر خانه‌های تاریخی شهر چند هزار ساله | سرنوشت خانه احمد محمود در انتظار بناهای تاریخی اهواز مقالات

گرد نابودی بر خانه‌های تاریخی شهر چند هزار ساله | سرنوشت خانه احمد محمود در انتظار بناهای تاریخی اهواز
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان -   این روزها اگر تنها چند خانه تاریخی باقی مانده از دوره قاجار و پهلوی در اهواز نبود، نشانی از تاریخ در این شهر به سختی پیدا می‌شد، با این حال همین خانه‌های تاریخی محدود نیز یکی پس از دیگری در معرض آسیب و تخریب قرار دارد؛ به‌عنوان مثال خانه پدری احمد محمود و چند خانه دیگر در سایه بی‌تدبیری مسئولان وقت به تلی از خاک تبدیل شده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
اهواز، شهری با قدمت چند هزار ساله، در هر دوره تاریخی تغییرات زیادی را به خود دیده است؛ این کلانشهر با توجه شرایط جغرافیای خود و در محاصره نفت بودن، به سرعت به سمت صنعتی شدن پیش رفت و بخش هویتی و تاریخی آن به فراموشی سپرده شد.
خانه‌های تاریخی نقش مهمی در توسعه شهری به‌ویژه در زمینه گردشگری دارد و همواره مورد توجه قرار می‌گیرد تا با بازسازی و به‌روزآوری آنها، یک مرکز گردشگری ایجاد شود؛ کاری که در اهواز با وجود داشتن چندین خانه تاریخی کمتر به آن توجه شده است و در واقع یک فرصت بزرگ سرمایه‌گذاری شهری نادیده گرفته می‌شود. نمونه بارز آن تخریب خانه «احمد محمود» یکی از نویسندگان و شخصیت‌های مطرح در عرصه ادبیات جنوب کشور است که به‌رغم هشدارهای مکرر فعالان میراث فرهنگی شبانه با خاک یکسان شد.
شناسایی پلاک‌های سنگی که در هیچ جای ایران نیست یک کارشناس میراث فرهنگی و گردشگری در این باره می‌گوید: از سال 1389 تاکنون 15 پلاک سنگی در اهواز شناسایی شده است در حالی که به جز یک پلاک در شوشتر در هیچ کجای ایران این پلاک‌ها را نمی‌توان پیدا کرد.با این حال در چند سال گذشته در سایه بی‌مهری فراوان چندین خانه تاریخی در این شهر تخریب شده است و شهرداری نیز هیچ دلیلی برای این اقدام مطرح نکرده است.

پیام خوزستان

مجتبی گهستونی می‌افزاید: شهرداری باید برای حفظ و نگهداری و همچنین جلوگیری از تخریب خانه‌های تاریخی، استعلام‌های لازم را از سازمان میراث فرهنگی دریافت کند، اما دریافت نکردن استعلام منجر به تخریب خانه پدری «احمد محمود» شد، لذا شهرداری به عنوان مدیر شهر باید از سازمان میراث فرهنگی مطالبه داشته باشد تا خانه‌های تاریخی موجود، حفظ و نگهداری شود.
این کارشناس میراث فرهنگی و گردشگری با بیان اینکه زیرساخت‌های فرهنگی و بافت تاریخی شهر اهواز باید شناسایی، حفظ و شماره‌گذاری شود، تاکید می‌کند: در اهواز باید یک بافت تاریخی با محوریت سازمان نوسازی و بهسازی تشکیل شود.
وی ادامه می‌دهد: در کلان‌شهر اهواز 250 بنای تاریخی شناسایی شده است، بر همین اساس تشکیل یک کارگروه برای حمایت از بافت تاریخی، احیا و مرمت بناهای تاریخی ضروری است تا بتوان از طریق مذاکره با بخش خصوصی و مالکان، این بناها را مرمت و احیا کرد.
آمادگی برای بازسازی خانه‌های تاریخی رئیس سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اهواز می‌گوید: بر اساس تعاریف قانونی این سازمان متولی بازآفرینی بافت‌های تاریخی و فرسوده شهری است، البته برای نخستین‌بار مطالعات سطح یک بازآفرینی شهری در این شهر به سرانجام رسیده و در مرحله انجام فرایند مناقصه است.
صادق کهوازی با بیان اینکه اگر بافت یا خانه‌ای به عنوان تاریخی ثبت شود، بر اساس قانون، ساخت‌وساز در اطراف آن محدود می‌شود، می‌افزاید: متولی اصلی بافت تاریخی سازمان میراث فرهنگی است؛ خانه‌ها و بافت‌های تاریخی موجود در شهرها با کمک این سازمان خریداری یا مرمت شده است، اما در اهواز این کار به خوبی صورت نگرفته است، به طور مثال خانه دادرس تاکنون مرمت نشده و توسط سازمان میراث فرهنگی نیز خریداری نشده است.
مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اهواز تصریح می‌کند: مطالعات اولیه و نهایی بافت تاریخی اهواز انجام، اما تاکنون مصوب و ثبت نشده است، با این حال سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری با محوریت خانه‌های معین‌التجار و عامری به دنبال بدنه‌سازی لازم در این بناها است و علاوه بر آن، برای ورود به نوسازی بناهای تاریخی هشت بنگله، ساختمان سه‌گوش و خانه جنگ که در مالکیت سازمان‌های دولتی قرار دارد، همچنین بناهای تاریخی خانه دادرس و هتل قو وارد مذاکره شده‌ایم تا آنها را بازسازی و در اختیار مالک قرار دهیم.

پیام خوزستان

مالکیت شخصی برخی خانه‌های تاریخی رئیس کمیسیون اقتصادی، سرمایه‌گذاری و گردشگری شورای اسلامی شهر اهواز می‌گوید: تعداد خانه‌های تاریخی در اهواز نسبت به سایر شهرها کمتر است، با این حال دارای ابعاد مختلفی است، به طور مثال بعضی از این خانه‌ها همچون ساختمان معین‌التجار دارای مالکیت شخصی است و اگر قرار بر انجام کاری حتی برای بازدید باشد، باید از مالک اجازه گرفته شود.
سیدمحمدعلی پورموسوی می‌افزاید: به‌رغم اینکه بعضی دیگر از خانه‌های تاریخی اهواز همچون ساختمان سه‌گوش و هشت بنگله در مجموعه‌های دولتی قرار دارد، اگر شهرداری و شورای اسلامی شهر از تخریب این خانه‌ها باخبر شود، به طور قانونی برای جلوگیری از این اقدام وارد عمل می‌شود.
رئیس کمیسیون اقتصادی، سرمایه‌گذاری و گردشگری شورای اسلامی شهر اهواز تاکید می‌کند: در دوره جدید مدیریت شهری از خانه‌های تاریخی این کلان‌شهر بازدیدهای زیادی انجام شد، بعضی از این خانه‌ها همچون خانه ماپار، هتل قو و کلیسای آشوریان توسط بخش خصوصی مرمت شده و در حال استفاده در حوزه رفاهی است، با این حال با توجه به شرایط موجود، برای شهرداری اهواز این امکان وجود ندارد که کمک چندانی به این خانه‌ها داشته باشد، اما متولیان کار، مالکان این خانه‌ها و دستگاه‌های مالک باید دست به دست هم دهند و از بناهای باارزش اهواز حفظ و حراست کنند.
منبع : ایمنا
کد خبر 705947 برچسب‌ها تاریخ - بافت تاریخی نوسازی شهرداری شورای شهر شهر مدیریت شهری

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/377306/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نشست سران قوا به میزبانی پزشکیان برگزار شد

حمایت فراکسیون مستقلین از «تکرار» ریاست قالیباف بر مجلس

تودهنی به ترامپ درباره گنده‌گویی‌اش درخصوص خلیج فارس

جزئیات دیدار عراقچی با وزیر خارجه عربستان

قالیباف: درآمد نفتی ایران از 119 میلیارد دلار در سال‌های اخیر به 17 میلیارد دلار کاهش یافته است

واکنش عراقچی به اقدام خصمانه سوئد علیه ایران

استقبال ایران از اعلام آتش‌بس میان هند و پاکستان

تعامل رسانه‌ها و صنعت نفت سبب بهبود مدیریت انرژی می‌شود

فرد تبر به دست بادیگارد مدیرعامل باشگاه است!

انتشار روایت‌ها درباره عظمت زنان مقاومت

استراحت یک روزه در برنامه پرسپولیسی‌ها

گوهری از فاجعه برای آبی‌ها جلوگیری کرد!

عقب‌نشینی آمریکا از یمن، اینترنشنال را عصبانی کرد

رئیس بازرسی کل کشور از نمایشگاه نفت بازدید کرد

خبرهای رسیده سینما و تئاتر را بخوانید

جشنواره فیلم مقاومت محلی برای ارائه ایده‌ها می‌شود

این ستاره نباید اینجا باشد!

هم‌اکنون 12 هزار خودروی برقی در کشور وجود دارد

هلدینگ خلیج‌فارس تفاهم‌نامه تأمین مالی نیروگاه تجدیدپذیر امضا کرد

راهیابی اثر کارگردان خوزستانی به جشنواره فیلم اسپانیا

رهاسازی زباله‌ عفونی در کارون؛ پاس‌کاری بیمارستان و شهرداری

شرجی در راه خوزستان

بازدید سخنگوی دولت از رسانه‌های وزارت نفت

امضای قرارداد ساخت پکیج‌های توربوکمپرسورهای 5 مگاواتی

سخنگوی دولت: از زحمتکشان صنعت نفت قدردانی می‌کنم

افزایش بهره‌وری با ارتقای تجهیزات گازی

یزدانی به فینال تور جهانی تنیس رسید

تکواندو نونهالان جهان؛ حذف نمایندگان ایران در روز نخست

یزدانی: حریفان و رقابت‌های باکیفیت موجب ارتقای کشتی می‌شود

بازگشت باشکوه سینر با کفش‌هایی به افتخار «خانه»

غول 2 متری جانشین عبادی‌پور در الریان

دیدار مهندس اوحدی با خانواده خلبانان شهید پرواز اردیبهشت

زمستانی بدون قطعی گاز؛ دستاوردی ارزشمند برای کشور

رد ادعاها درباره هندوانه صادراتی ایران به روسیه

رشد 25 درصدی مصرف برق در اردیبهشت

معاون وزیر نفت: بنزین سه نرخی نخواهد شد

پیشرفت 55 درصدی پروژه شوریجه؛ بهره‌برداری در 1405

شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی ایران 2 تفاهم‌نامه همکاری امضا کرد

افزایش 10 میلیون مترمکعبی گاز شرکت نفت مناطق مرکزی در 1403

تحویل مدیریت فشارافزایی پارس جنوبی به نفت و گاز پارس/ برنامه برداشت 722 میلیون مترمکعب گاز

ارتقای اثربخشی فناوری و نوآوری در مهندسی و توسعه گاز

بازدید معاون وزیر از اتاق خبر رسانه‌های وزارت نفت

دیدار با مسعود فروتن در نمایشگاه کتاب

سخنگوی دولت در نمایشگاه کتاب

مهاجرانی: ترامپ می‌میرد، اما خلیج فارس همیشه خلیج فارس می‌ماند

هشدار فلاحت‌پیشه به آمریکایی‌ها درباره مذاکرات: دیدار پنجم به قیامت خواهد افتاد اگر...

دیدار وزرای خارجه ایران و عربستان د‌ر جده

ترامپیست‌های ایرانی در جریان تغییر نام خلیج فارس کجا می‌ایستند؟

پرونده «تبرکِشی» یزدی‌ها روی میز کمیته انضباطی فدراسیون + فیلم درگیری

رئیس دفتر عقیدتی فرماندهی کل قوا: اگر مردمی در دفاع از ولی‌شان کوتاهی کنند لگد دشمن از خواب بیدارشان می کند/ شکر نعمت جبهه مقاومت، آن را گسترش می‌دهد